فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 96، پاییز 1391)

  • ویژه نامه 96
  • تاریخ انتشار: 1391/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا معمارزاده، محمدرضا ختایی، شهلا عباس زاده مینق صفحات 1-10
    زمینه
    در این تحقیق به بررسی رابطه میان سرمایه روانشناختی و تعهد سازمانی پرداخته شده است. برای بررسی سرمایه روانشناختی از نتیجه تحقیقات صورت گرفته «لوتانز و همکاران »و برای بررسی تعهد سازمانی از»مدل سه بخشی آلن ومی یر« استفاده شده است.
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه میان مولفه های سرمایه روانشناختی و تعهد سازمانی کارکنان در» سازمانکار و امور اجتماعی استان آذربایجان شرقی«می باشد.
    روش ها
    روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمونفرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی اسپیرمن(نرم افزارSPSS)استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان سازمان کار و امور اجتماعی استان آذربایجان شرقی و نمونه آماری نیز متشکل از 184 نفر از کارکنان می باشد
    یافته ها
    با انجام آزمون همبستگی اسپیرمن مشخص گردید که در سطح اطمینان0.95% میزان سطح معناداری مربوط به متغیرهای فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی (به جزء فرضیه فرعی دوم) کوچکتر از میزان خطای5% می باشد. بنابراین فرض مقابل در کلیه فرضیه ها به جزء فرضیه فرعی دوم تایید می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه اصلی تحقیق نشان داد که در این سازمان میان سرمایه روانشناختی و تعهد سازمانی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از فرضیات فرعی تحقیق نشان دهنده این بود که بین خودکارآمدی و تعهد مستمر کارکنان رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، رفتار سازمانی مثبت گرا، سرمایه روانشناختی، تعهد سازمانی
  • ناصر میرسپاسی، شبنم فرشچی صفحات 11-24
    چابکی سازمان در ابتدا تنها برای موسسات تولیدی و صنعتی مطرح می شد، اما امروزه بحث چابکی سازمان های دولتی و خدماتی نیز مورد توجه قرار گرفته است. سرعت تغییرات تکنولوژیک و نیاز روزافزون مشتریان، بانک ها را برآن خواهد داشت تا وارد عرصه رقابت شده و به دنبال جلب رضایت مشتریان باشند. بنابراین چابکی پارادایم نوینی است که می تواند به تمامی خواسته های مشتریان و بانک پاسخ داده و نیاز آن ها را مرتفع سازد. در این مقاله کوشش شده است تا به شناسایی ویژگی های چابکی سازمان در صنعت بانکداری بخش دولتی پرداخته ، سپس با تهیه مدلی برای سنجش میزان چابکی سازمانی در بانک های دولتی ایران، میزان آمادگی بانک صادرات ایران برای چابکی سازمانی مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور از مدل شش وجهی ارائه شده برای چابکی سازمان های دولتی توسط موسسه ای.تی.کرنی بهره گرفته شده است. این مدل دارای مولفه های تغییر سازمانی، رهبری ، فرهنگ و ارزش ها، مدیریت عملکرد، خدمت به مشتری و دولت الکترونیک است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی و ابزار آن پرسشنامه بوده است. فرآیند جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل دو مرحله استفاده از روش دلفی و توزیع پرسشنامه بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش تجزیه و تحلیل کیفی و کمی داده ها استفاده شد. پس از تحلیل کیفی داده های حاصل از روش دلفی، به کمک آمار توصیفی و استنباطی داده های کمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در پایان پژوهش مشخص شد که میان وضع موجود و وضع مطلوب چابکی سازمان در بانک صادرات شکاف وجود دارد و هر کدام از آن شکاف ها رتبه بندی شدند. در عین حال با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که بانک صادرات ایران از آمادگی لازم برای چابکسازی سازمان برخوردار بوده و می تواند به سمت چابکی سازمان خود حرکت کند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمان، تغییر سازمانی، رهبری، فرهنگ و ارزش ها، مدیریت عملکرد، خدمت به مشتری، بانکداری الکترونیک، صنعت بانکداری
  • رضا علیخانی، عادل آذر، علیرضا رشیدی کمیجان صفحات 25-36
    هدف از این تحقیق، ارائه مدلی جهت تخصیص منابع گاز طبیعی به زیربخش های مصرفی در ایران میباشد که با استفاده از برنامه ریزی غیر خطی صورت گرفته است. رویکرد برنامه ریزی تصادفی به منظور حصول ترکیب سیستمی بهینه، بکار گرفته شده تا تقاضای گاز بخش های مختلف مصرف را بر اساس گاز تولید شده در دسترس، برآورده سازد. مدل به بررسی تهدیداتی که امکان رخداد آنها در عرضه گاز طبیعی محتمل و ممکن است، میپردازد. خروجی مدل مبین مقادیر تخصیص گاز به هر یک از بخشها بر اساس تهدیدات ممکن در سطح کلان میباشد. نتایج نشان می دهد، سهم قابل توجه گاز به ترتیب باید به بخش های خانگی-تجاری، نیروگاه ها، صنعت، تزریق گاز سبک، صادرات، پتروشیمی، تزریق گاز غنی، حمل و نقل و کشاورزی اختصاص یابد. نوآوری این تحقیق، توانمندی آن در کمی کردن تهدیدات محتمل الوقوع با استفاده از برنامه ریزی تصادفی و مفهوم هزینه امنیت انرژی است، در حالیکه یک دیدگاه کلنگر از عوامل امنیت انرژی که بر تخصیص گاز در ایران تاثیرگذار هستند، ایجاد میگردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تصادفی، امنیت انرژی، گاز، تخصیص
  • حسین وظیفه دوست، مریم عبدلی، زهرا ملازاده اردکلو صفحات 37-50
    دانش در محیط پیچیده و متغیر امروزی به عنوان منبعی در جهت بازسازی راهبردی یک سازمان بر کسی پوشیده نیست. دانش سازمان ها را قادر می سازد دانایی را سریع تر و موثرتر از گذشته کسب نموده و به کار بندند، لذا مبنایی برای حفظ مزیت رقابتی پایدار فراهم می آورد. هدف از این پژوهش، پشتیبانی فرهنگ سازمانی در تقویت تسهیم دانش در کارخانجات سهامی سیمان صوفیان میباشد. تحقیق حاضر توصیفی-همبستگی و از نوع تحقیقات کاربردی میباشد. جامعه آماری تحقیق تمامی کارمندان اداری کارخانجات سهامی سیمان صوفیان میباشد.جهت تحلیل داده های حاصل ازنرم افزار spssو PLS با استفاده از آزمونهای آماری از جمله تحلیل عامل تاییدی و مدل حداقل مربعات جزیی نتایج به دست آمد.نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که همبستگی بین فرهنگ سازمانی و تسهیم دانش برابر با t= 68/87 معنی داری (p=0.05)معنیدا ر بوده است. همچنین تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی در تسهیم دانش در دو بعد انعطافپذیری (t=22.71) و رسالت سازمانی (t=3.1)معنیدار بوده است. نتایج تاثیر ابعاد فرهنگ سازمانی در فرهنگ سازمانی نیز معنیدار بوده است که در مجموع از هشت فرضیه، شش فرضیه تایید شد. این نتایج موید زیربنای نظری تحقیق است که فرهنگ سازمانی به عنوان عامل تسهیل کننده و برانگیزاننده به طور مستقیم بر تسهیم دانش تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، فرهنگ سازمانی، حداقل مربعات جزیی
  • کامران محمدخانی، حمیده رشادت جو، معصومه روحانی پور صفحات 51-63
    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین تفکر سیستمی و میزان خلاقیت مدیران مدارس متوسطه دخترانه آموزش و پرورش شهر تهران انجام شده است. سوالات پژوهش با در نظر گرفتن مولفه های تفکر سیستمی (نگرش سیستمی، کل نگری و عملکرد سیستمی) و خلاقیت مدیران مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش، از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی و از نظر روش اجراء پیمایشی است. در این پژوهش جامعه ی مورد بررسی متشکل از 482 نفر از مدیران مدارس متوسطه دخترانه آموزش و پرورش شهر تهران بود که نمونه ای با حجم 172 نفر بر مبنای فرمول کوکران بدست آمد. برای نمونه گیری از روش خوشهای تصادفی استفاده شد. پرسشنامه های تحقیق، دو پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده های بدست آمده با استفاده از آزمونهای آماری(در محیط نرم افزاری spss) در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شده است نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان میدهد که بین تفکر سیستمی (به عنوان متغیر اصلی) و خلاقیت مدیران مدارس متوسطه دخترانه شهر تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های سهگانه تشکیل دهنده تفکر سیستمی یعنی: نگرش سیستمی، کل نگری و عملکرد سیستمی با خلاقیت مدیران رابطه مثبت و معناداری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: تفکر سیستمی، نگرش سیستمی، کل نگری، عملکرد سیستمی، خلاقیت
  • افسانه زمانی مقدم، لیلا پارسا ضیابری، سجاد فتحی زاده صفحات 65-76
    هدف مقاله حاضر بررسی نقش تعدیل کننده تعهد، جو سازمانی و رضایت شغلی تحت عنوان عوامل درون سازمانی بر رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد سازمان با استفاده از مدل رفتار شهروندی سازمانی اورگان در ادارات تربیت بدنی استان تهران میباشد. رفتار شهروندی سازمانی مجموعه رفتارهای سودمندی است که در شرح وظایف شغلی قید نشده است اما کارکنان برای کمک به دیگران طی انجام وظایف سازمانی به نحو مشهود این دسته از رفتارها را از خود بروز می دهند. نوع روش انجام مقاله حاضرپیمایشی با زمینه یابی از نوع مقطعی است و سطح تحقیق کاربردی است. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق به دو روش کتابخانهایی و پرسش نامه جمع آوری گردید. جامعه آماری مقاله حاضر کارکنان اداره تربیت بدنی استان تهران( 472 نفر) بوده که از میان آنها با روش نمونه گیری تصادفی 147 نفر به عنوان نمونه انتخابشده است پس از جمع آوری اطلاعات برای تجزیه و تحلیل آنها از نرم افزار spss و برای بررسی روابط علی بین متغیرها از تحلیل مدل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شده است. و نتایج تحلیل ها نشان داد عوامل درون سازمانی با شدت و ضعف متفاوت به صورت جمعی و تک تک رابطه ی بین رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد را تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد سازمانی، تعهد سازمانی، جو سازمانی، رضایت شغلی
  • اختر جمالی، نادرقلی قورچیان، معصومه لبانی مطلق صفحات 77-93
    این مقاله، خلاصه پژوهشی است که به منظور ارائه مدل مفهومی برای تبیین نقش و اهمیت معنویت در ارتقای کیفیت آموزش عالی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی – پیمایشی، از نظر دستاوردها بنیادی- کاربردی، از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای (چاپی – الکترونیکی) و میدانی است. هم چنین به لحاظ کنترل متغیرها، غیر آزمایشی می باشد. در این پژوهش از دو روش کمی و کیفی به عنوان روش ترکیبی 1 استفاده شده است. در بخش کیفی، با استفاده از مصاحبه اکتشافی، پرسشنامه و بررسی ادبیات پژوهش به استخراج مهم ترین مولفه های معنویت و ارتقای کیفیت آموزش عالی پرداخته شد. در ضمن از آن جایی که در این پژوهش به آزمون مدل خاصی از رابطه بین متغیرها پرداخته شده است، از نوع مدل یابی علی یا مدل معادلات ساختاری می باشد. سپس هشت مولفه اصلی همراه با 80 زیر مولفه استخراج گردید. نمونه آماری پژوهش، خبرگان و صاحبنظران آموزش عالی بود، لذاتعداد 200 نفر (N1= n1=200) از مدیران گروه دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، به عنوان حلقه واسط بین مدیرانارشد، اعضای هیئت علمی و دانشجویان به عنوان جامعه آماری، به صورت تمام شماری در مرحله پرسشنامه اول انتخاب شدند. همچنین تعداد 206 نفر (n=206) از دانشجویان دکتری به عنوان ذینفعان و مشتریان اصلی آموزش عالی با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخت 80 گویه ای حاوی زیرمولفه های چارچوب ادراکی مدل پیشنهادی بود. به منظور ارزیابی پایایی پرسشنامه مطالعه آزمایشی انجام شد. به این منظور پرسشنامه به چهل نفر از افراد جامعه پژوهش ارائه و پس از تکمیل و گردآوری تحلیل شد و برای تعیین همسانی درونی از سوالات ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که ضرایب حاصل در رابطه با پرسشنامه سنجش هر یک از حیطه های معنویت و ارتقای کیفیت (به ترتیب0.82 ، 0.85 استخراج گردید) جهت تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی استفاده شد، ضمن این که با کاربرد رویکرد دو مرحله ای و ارزیابی مدل معادلات ساختاری (SEM)تحلیل عاملی تاییدی 3(CFA)روایی سازه پرسشنامه هم مورد تایید قرار گرفت. در رابطه با پرسشنامه دوم نیز به همینروش عمل شد. هم چنین از تحلیل عاملی تاییدی(CFA)برای ارزیابی برازندگی مدل های اندازه گیری متغیرهای نهفته استفادهشد. بر اساس یافته های پژوهش با توجه به مدلt value مقدار t برای این مسیر برابر با8/28 می باشد و از 2 بزرگتر است (t>2) بنابراین اثر مستقیم معنویت بر ارتقای کیفیت آموزش عالی معنادار می باشد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل کیفی و کمی، مدل مفهومی نقش معنویت در ارتقای کیفیت آموزش عالی طراحی و تدوین شد.
    کلیدواژگان: معنویت، ارتقای کیفیت، آموزش عالی
|
  • Golamreza Memarzadeh, Mohammad Reza Khataee, Shahla Abbaszadeh Minag Pages 1-10
    Background
    In this research, the survey of relation between psychological capital and organizational commitment has been discussed. The psychological capital has been used from the findings of the researches "Luthans e tal ". Also in order to study of organizational commitment "three-part model of Allen & Meyer" has been used.
    Objective
    The main purpose of this research is the study of the relationship between components of psychological capital and organizational commitment of personnel in labor and social affairs of East Azerbaijan Province.
    Methods
    This research has been performed by using of questionnaires. For analysis data’s and test the hypothesis of research has been used from Spearman correlation test (SPSS Software). Statistic social in this research was the personnel of labor and social affairs of East Azerbaijan Province and statistical sample consisted of 184 employees. Findings: Spearman correlation test indicated that 95% confidence level, significantly level related to the basic hypothesis and the subsidiary hypothesis of research (except the second subsidiary hypothesis) was smaller than 5% error rate. So alternative-hypothesis is proven in all hypotheses except second subsidiary hypothesis.
    Keywords: Positive Psychology, Positive Organizational behavior, psychological capital, organizational commitment
  • Nasser Mirsepaci, Shabnam Farshchi Pages 11-24
    Initially, organizational agility was used for the production and manufacturing organizations, but nowadays, the agility of governmental agencies and services are also been discussed. The speed of technological changes and increasing demands of customers, enforces the banks to enter the competition field in order to attract more and more customers. After all, agility is the new paradigm that can answer to all the customers’ demands and the bank itself. In this article has been attempted to discuss the characteristics of organizational agility in the state-own banks, then with providing a model for measuring organizational agility in Iranian state-own banks, the readiness of Saderat Bank for organizational agility was surveyed. For this purpose, the hexagonal model for the agility in the public sectors provided by the Institution “A.T.Kearney” is used. This model contains the dimensions of organizational change, leadership, culture and values, performance management, customer service and e government. The method of the research is descriptive-survey method and the instrument was a number of questionnaires. The process of data collection in this study consists of two stages of Delphi method and distribution of questionnaires. For data analysis, qualitative and quantitative data analysis methods were used. After qualitative analysis of data from Delphi method, with descriptive and inferential statistics, quantitative data were analyzed In the end of the study, found that there are gaps between the current situation and the desire situation of organizational agility in Saderat bank and each of them were rated. However according to the results, it seems Bank Saderat Iran is ready to be an agile organization and the bank can move toward organizational agility.
    Keywords: Organizational Agility, organizational change, leadership, Culture, values, Performance Management, Customer service, e-banking, Banking industry
  • Reza Alikhani, Adel Azar, Alireza Rashidi Komijan Pages 25-36
    The purpose of this paper is to present a model for gas allocation to different sub-sectors in Iran by means of Non-Linear Programming method. Stochastic programming approach is applied to obtain the optimal system configuration meeting the gas demand in different subsectors based on available gas produced. The model considers possible threats would occur in natural gas supply. The solutions provide gas allocation to different sub-sectors at macro level taking the possible threats in to consideration. Research results show the significant percentage share of gas should be assigned to residential-commercial, power plants, industries, natural gas injection, exportation, petrochemical, rich gas injection, transportation and agriculture respectively. The novelty of this work is its ability to quantitate possible threats using stochastic programming approach in order to provide more holistic point of view on energy security factors impacting gas allocation in Iran.
    Keywords: stochastic programming, energy security, gas, Allocation
  • Hosein Vazifedust, Maryam. Abdoli, Zahra Mallazadeh Ordakloo Pages 37-50
    Knowledge in today's complicated and variable environment as the source for the strategic restructuring of an organization is not hidden from anyone. Knowledge enables organizations to make faster and more effective than past acquisition of knowledge and to apply, therefore, provides a basis for maintaining a sustainable competitive advantage. The purpose of this study supports the strengthening of organizational culture in knowledge sharing in cement factories (Suafian-Tabriz).This paper is as correlative-descriptive research and is from the applied research. Statistical sampling is all of the employees from office-section in suafian comment factories. For analysis the data, we used Spss and PLS software, in order to get results of conformity factor analysis and partial least square. Hypothesis test results showed that the correlation between organizational culture and knowledge sharing with t = 68.87, in a significance level (p = 0.05) is significant .The dimensions of organizational culture on knowledge sharing in both dimension's adoptability (t= 22.71) and mission (3.1 = t) are significant. The influence of dimensions of organizational culture on organizational culture are significant, that also means from total of eight hypotheses, six hypotheses were confirmed.this results show that organizational culture is as the motivator factor, has direct influence on knowledge sharing.
    Keywords: Knowledge Management, Knowledge Sharing, Organizational Culture, partial least square
  • Kamran Mohammadkhani, Hamideh Reshadatjoo, Masoumeh Rohani Pages 51-63
    This manuscript was based on the research studying the relation between system thinking and creativity among high school principals in Tehran. The questionnaires were administered based on components of both variables. Such demographic variables as their educational degree, major, and working experience were also involved. Statistical population included 482 principals of high schools for girls in Tehran sampled in 172 based on Cochran formula. Sampling was based on clustering method and data analysis process was done through using SPSS in both descriptive and inferential statistics. Pearson correlation was employed to show the probable relations. The results of the study show that there was a significant positive relationship between system thinking (as the main variable) and the principals’ creativity of girls’ high schools in Tehran. There was also a meaningful and positive correlation between the components of system thinking (system approach, holistic, and system performance) and principals’ creativity.
    Keywords: system thinking, system approach, holistic, system performance, creativity
  • Afsaneh Zamani Moghadam, Leyla Parsa Ziabari, Sajjad Fathizadeh Pages 65-76
    The aim of this paper is examine the moderating role of organization commitment ,organization climate and job satisfaction as organization internal factors on the relationship between organizational citizenship behavior and organization performance, using organ’s model in Tehran general office of physical educations. Organizational citizenship behavior is a useful set of behavior that is not listed in the job description but employees perform it while doing their tasks to help others. The method used in this paper is cross- sectional survey. The required in formation for the research were gathered in two ways: Library and questionnaire. The statistical population of the research are the employees of Tehran general office of physical education(472),from them 147 employees were selected randomly as sample. Spss was used to analyze data and to study the relationship between variables hierarchical regression analyze was used. The results indicate that organization internal factors moderate the relationship between OCB and of, collectively and individually.
    Keywords: organizational commitment, Organizational Climate, job satisfaction organizational citizenship behavior